NOLJAKAN TAHVANAISET sukukirja

Noljakan-sukumme tarina alkaa esi-isästämme Johanista, s.1756 ja hänen vaimostaan Sophia Kolehmaisesta. He asuivat Pielisjoen tilalla 12, joka suurjaossa vuonna 1858 sai uuden nimen Noljakka. Tästä alkoi sukumme tarina, kun he osoittivat hellyyden sanoja ja tuntemuksiaan savupirtin lämmössä Noljakassa. Ehkä heissä heräsi lemmenliekki joskus vehreässä luonnossakin.

Johanille ja Sophialle syntyi 10 lasta kaikkiaan: 4 poikaa ja 6 tyttöä. Heistä vain yksi tyttö kuoli lapsena. Kaikki muut avioituivat aikanaan. Vanhin pojista sai nimen Tahvo (Staffan) ja hänen jälkeläisistään koostuu pääosa suvustamme. Kyllä toistenkin poikien geenit ovat olleet elinvoimaisia , jälkeläisiä on elossa tänä päivänäkin. Heillä jälkeläisten määrä on jäänyt kuitenkin paljon pienemmäksi kuin vanhimman pojan Tahvon.

Tiedot tämän kirjan sisällöksi on etsitty vuosien 1780-1960 ajalta, pääasiassa Liperin, Kontiolahden ja Kiihtelysvaaran kirkonkirjoista. Tutkimuspaikkoina ovat olleet Kansallisarkisto Helsingissä ja kesäaikana Joensuun Maakunta-arkisto. Tietoja on saatu myös lukuisilta suvustaan kiinnostuneilta sukulaisilta. Haastattelujen pohjalta henkilöistä on pitkiäkin tarinoita. Tutkimuksen on kruunannut Väestörekisterikeskuksen tietojen osto Tahvanaisista. Tiedot on pyritty keräämään nykypäivään saakka ja kaikki sukuhaarat ovat mukana.

Kirja on tavallaan myös historiankirja Noljakan Tahvanaisten elämästä eri puolilla Suomea. Tällä kirjalla halutaan kunnioittaa ja arvostaa esi-isiemme ja -äitiemme työtä monesti vaikeissakin olosuhteissa, missä he ovat kasvattaneet lapsensa, toivoneet lapsilleen helpompia päiviä ja valoisampaa tulevaisuutta.

Kirjan tekemisessä on apuna käytetty Sukujutut-sukututkimusohjelmaa ja Gummeruksen Kirjapaino Saarijärvellä on sen painanut kesällä 2002. A 5 kokoisia sivuja on 308, mukana n. 224 valokuvaa sekä lehtileikkeitä ja kopioita kirkonkirjoista. Kirja on kovakantinen, sidottu ja hinta on 75 €.

Kirjaa voi ostaa ja tiedustella sen tekijältä:


Martti Tahvanainen
Tavipolku 14 B
06830 Kulloonkylä
Puhelin 044-3511421

Paluu