Seinäjokivarren asutus

Seinäjokivarren asutus - kirja käsittää Seinäjoen, Peräseinäjoen ja Virtain Kurjenkylän. Peräseinäjoessa on luonnollisesti myös mukana Haapaluomankylä, josta vedet virtaavat Nurmonjokea pitkin Lapuanjokeen.

Kirjan keskeistä antia on Seinäjokivarren eränkäyntiajan historia, mikä on selvitetty tiloittain. Eränkävijöitä oli Lempäälästä ja Etelä-Hämeenkyröstä saakka. Toinen tärkeä anti on selvitys Seinäjokivarren tilojen perustamisista ja talonhaltijoista vuosilta 1546–1808. Kurjenkylän ja Haapaluomankylän osalta talonhaltijat on selvitetty vuoteen 1829 saakka. Alueen saamelaisistakin on nyt ensimmäisen kerran pyritty antamaan kuvaus. Kirjassa on poikkeuksellisen laaja johdanto, mikä antaa yleiskuvan Etelä-Pohjanmaan asutusreiteistä ja hallinnosta 1300-luvun lopulle saakka. Johdannossa on myös selvitetty Etelä-Pohjanmaan rautakauden lopun vuosien 600–850 väestön koostuminen ja sen kato sekä Orismalassa lähellä Isonkyrön ja Ylistaron rajaa olevan Leväluhdan suohautojen synty.

Kirjassa on poikkeuksellisen laaja johdanto, mikä antaa yleiskuvan Etelä-Pohjanmaan asutusreiteistä ja hallinnosta 1300-luvun lopulle saakka. Johdannossa on myös selvitetty Etelä-Pohjanmaan rautakauden lopun vuosien 600–850 väestön koostuminen ja sen kato sekä Orismalassa lähellä Isonkyrön ja Ylistaron rajaa olevan Leväluhdan suohautojen synty.

Kirja on lankasidottu ja siinä on värilliset kovat kannet. Sen on kirjoittanut entinen eteläpohjalainen filosofian maisteri ja ekonomi Jouko Niemelä. Kirjan hinta on 38 € plus postimaksu.

Kirjaa voi ostaa ja tiedustella: Jouko Niemelä
Kristallikuja 12 A
02780 Espoo
puh. 040-5703241
sähköposti: Jouko Niemelä

Paluu