Isoviha – Miehitysvuodet 1714–1721 Ylivieskassa

Isovihan miehitys Suomessa kuuluu osana suuren Pohjan sodan (1700–1721) aikakauteen.

Miehitysvuodet olivat yhteiskunnalle kaoottista aikaa: Ruotsin vallan oikeusjärjestelmä lakkasi toimimasta, kirkolliset toimitukset loppuivat, talonpoikien ja porvareiden kauppasuhteet katkeilivat, rahvas menetti suurimman osan omaisuudestaan ja Pohjois-Pohjanmaa väestöstään.

Ensimmäisten kovien vuosien jälkeen elämä muuttui siedettävämmäksi, mutta kaikesta oli puutetta. Miten ihmiset selvisivät vaikeista ajoista?

Paikallishistoriallisesta näkökulmasta huolimatta, kirjassa käsitellään isovihan aikaa laajemmin kuin yhden paikkakunnan kautta. Kirja perustuu vuosina 2014–2016 ylivieskalaisessa ilmaisjakelulehdessä julkaistuihin artikkeleihin otsikolla ”300 vuotta isovihan miehityksen alkamisesta Pohjois-Pohjanmaalla”.

Tekstit jakautuvat kolmeen osaan:

Ensimmäinen osio ”Pietari Päivärinnan ’Seurakunnan kosto’ – legendaa vai tositapaus?” kertoo Ylistaron kappalaisen Anders Affrénin tarinan ja kuinka hän liittyy Ylivieskan Pappisaareen.

Toinen, ”Isovihan aika ylivieskalaisten elämässä” – osio kuvaa rahvaan elämää ja arkea yleisesti miehityskauden aikana. Kaikuja miehityksen ajasta ja ihmiskohtaloista on kerätty 1720-luvun alun käräjäpöytäkirjoista.

Kolmas osa, ”Ylivieskalaisten karoliinien matkassa Norjan tuntureilla” kertoo karoliinien perääntymisestä kuningas Kaarle XII kuoleman jälkeen Norjan tuntureiden yli vuoden 1719 vaihteessa sekä muutamien sotilaiden paluusta kotiseudulleen.

Kirja julkaistiin 30.8.2021 – Uudenkaupungin rauhan 300-vuotispäivänä. Kirjassa on 104 sivua ja sisältää karttoja ja kuvia. Hinta on 23 € + postikulut (esim. XS-paketti 5,90 €).

Tilaukset: katipehkonen@hotmail.comPaluu