Suomen sodan aika 1808 – 1809 Alavudella Etelä-Pohjanmaalla

kirjan tärkein anti on luoda kuva ja käsitys siitä, kuinka Etelä-Pohjanmaalla Alavuden talonpojat ja muu rahvas kokivat venäläisten läsnäolon Suomen sodan aikana.

Kirjassa kerrotaan yksityiskohtaisesti alavutelaisten ja venäläisten sotilaiden kohtaamiset. Ne olivat ryöstöjä, jopa tappojakin, mutta myös rauhallisia kohtaamisia, Kohtaamiset tapahtuivat paljolti myös pakopaikoilla metsissä ja tiettömien nevojen takana. Jokaisella talolla oli omat pakopaikkansa. Näistä ei ole aikaisemmin juuri kirjoitettu mistään Suomen paikkakunnasta.

Sapsalamminkylä koki erityisen kovan kohtalon. Kyläläisten muistoissa puhutaan kylän tuhoamisesta, mutta joka tapauksessa se oli katastrofi asukkaille. Kirjassa tuodaan taloittain ja henkilöittäin esille alavutelaisten venäläisten sotilaitten ryöstöissä kärsimät vahingot. Melkein joka talo ryöstettiin ja vahigot olivat valtavat. Myös elintarvikkeiden ja rehun ylisuuret pakkoluovutukset Venäjän armeijalle käydään taloittain läpi.

Alavuden ruotusotilaiden taisteluihin osallistuminen ja kohtalo käsitellään myöskin tässä kirjassa.

Kirjassa on mielenkiintoinen kuvaus vääpeli Rothin tuhopartion retkestä Ilmajoelta Peräseinäjoen, Alavuden Peräkylän ja Virtain kautta Ruovedelle. Sodan kauheudet huipentuivat syksyllä 1808 punatautiepidemiassa, kun ihmiset palailivat pakopaikoistaan metsistä. Epidemia tappoi syyskuussa 115 henkeä ja koko vuonna 1808 213.

Kirja on lankasidottu ja siinä on värilliset kovat kannet. Sen on kirjoittanut entinen alavutelainen filosofian maisteri ja ekonomi Jouko Niemelä. Kirjan hinta on 28 € plus postimaksu.

Kirjaa voi ostaa ja tiedustella: Jouko Niemelä
Kristallikuja 12 A
02780 Espoo
puh. 040-5703241
sähköposti: Jouko Niemelä

Paluu