Paluu

SUKUJUTUT
10.3.1997

Copyright © 1993-1997.
Kaikki oikeudet pidätetään.

Atk-Palvelu Luhtasaari
Seppo Luhtasaari
Oikokatu 2-4 A 2
60100 Seinäjoki

puhelin 06-4142151 tai 040-5105093

sähköposti seppo.luhtasaari@nic.fi
kotisivu www.pss.fi/luhtasaari

SISÄLLYSLUETTELO
1. Johdanto 2
1.1. Asennus 2
2. Aloitus 4
3. Tietojen syöttö 5
3.1. Perhetiedot 5
3.2. Tietojen yhdistely 7
3.3. Tietojen poisto 9
3.4. Tarkistussääntöjä 9
3.5. Lisätiedot 10
3.6. Etsintä -näyttö 11
3.7. Sukulaisuus -näyttö 12
4. Tiedosto -valikko 13
4.1. Kunnat 13
4.2. Ammatit 13
4.3. Parametrit 13
4.4. Tulosta näyttö ja kirjoittimen asetukset 13
4.5. Varmuuskopio levykkeelle A: 13
4.6. Apuohjelmistot 14
5. Näytä -valikko 14
5.1. Sukutaulu 14
5.2. Sukupuu 15
5.3. Kuva ja ääni 15
5.4. Jälkeläisten ja esivanhempien lukumäärä 15
6. Listat -valikko 16
6.1. Sukukirja 16
6.2. Numerojärjestys 17
6.3. Nimijärjestys 17
6.4 Esipolvitaulu 17
6.5. Esivanhempien taulut 18
6.6. Osoite- ja puhelintiedot 18
6.7. Tarkistuslista 18
6.8. Samana päivänä syntyneet 18
6.9. Syntymäpäivät 18
6.10. Esivanhempien polku 18
6.11. Puutelista 18
6.12. Sukulomakkeet 18
7. Sekalaiset -valikko 18
7.1. Organisoi tiedostot 18
7.2. Gedcom-tiedoston teko 19
7.3. Gedcom-tiedoston luku 20
7.4. Kopioi toisesta Sukujutusta 20
7.5. Vertaa toista Sukujuttua 20
7.6. Tyhjää henkilön tiedot 20
8. Virhetilanteet 21
9. Rekisteröinti 21

1. Johdanto

Kiitoksia valittuasi käyttöösi sukututkimuksen avuksi Seinäjoella kehitetyn Sukujutut -nimisen ohjelman. Ohjelma on helppo käyttää eikä paksuja käyttöohjekirjoja tarvita. Laitteistona suositellaan 80386, 80486 tai Pentium prosessorilla varustettua mikrotietokonetta vähintään 4 Mt keskusmuistilla, jossa on Windows 3.1 tai uudempi ohjelmisto. Ohjelmisto toimii myös Windows 95, Windows 98 ja Windows NT käyttöjärjestelmässä sekä OS/2:ssa (Win-OS2) tilassa.

1.1. Asennus

Ohjelma kannattaa asentaa kiintolevylle omaan hakemistoonsa. Asennus suoritetaan kuten muissakin Windows-ohjelmissa. Jos asennus ei mene suunnitelmien mukaan, niin ota mahdollinen virheilmoitus tarkasti ylös ja kysy tarvittaessa neuvoa puh. 06-4142151.

Aloita ohjelman asennus laittamalla levyke 1 levykeasemaan ja valitsemalla Tiedosto / Käynnistä valikosta valinta Suorita ja kirjoita a:\setup. Paina OK.
Vaihda levyke 2 levykeasemaan ja paina sen jälkeen OK.


Tässä varoitetaan siitä, että mitään muita ohjelmia ei kannata pitää päällä asennuksen aikana sillä muutoin uusien systeemitiedostojen asennus ei onnistu kunnolla. Jopa Microsoft Office manager kannattaa sulkea, mikäli sellainen on aktiivisena (yleensä ikkunan yläosassa). Jos mitään muita Windows-ohjelmia ei ole käynnissä, niin paina OK.


Tässä näytössä on mahdollista vaihtaa hakemistoa / kansiota mikäli et jostain syystä halua asentaa oletushakemistoon C:\SUKUJUT eli painamalla Change Directory nappulaa saat valittua uuden hakemiston. Kun hakemisto on oikea, niin paina näytöllä näkyvää tietokoneen kuvaa eli isoa nappulaa.


Tässä vaiheessa ei saisi tulla mitään virheilmoituksia kun ohjelmaa asennetaan.

Asennus on päättynyt onnistuneesti. Paina OK.

Tarkista Windowsin ohjauspaneelista maa-asetuksista päivämäärän kirjoitusmuoto. Yleinen muoto on esim. 25.10.1993, huomaa piste erottimena. Syntymä-, kuolin- ja vihkiajoista tulee virheilmoituksia epätäydellisestä päivämäärästä, mikäli ohjaustiedoissa on erilainen päivämäärän kirjoitusmuoto.


Ohjelma käynnistetään SUKUJUTUT-ikonista.

Ensikertaa ohjelmaa käytettäessä kysytään käyttäjältä ohjelman lisenssinumero. Mikäli käyttäjällä ei vielä sitä ole, niin vastaamalla DEMO, voidaan ohjelmistoa käyttää ns. demoversiona.


2. Aloitus


Ohjelman alussa kysytään käyttäjältä salasana, joka on Eeva. Salasana voidaan vaihtaa ohjelmassa parametrit-näytöllä. Ennen salasanan antamista voidaan Tiedosto-valikosta vaihtaa ns. työhakemistoa. Tämä on tarpeen, mikäli haluat pitää sukuja erillään ja tallettaa kunkin suvun tiedot omiin hakemistoihin. Avattavassa hakemistossa on oltava suku.idx, nimet.idx, nimihaku.idx, synthaku.idx ja versio.idx. Loput idx-tiedostot sijaitsevat samassa hakemistossa kuin sukujut.exe ohjelma.

Lisäksi Tiedosto-valikossa on Siirto levykkeeltä A:, jonka avulla voidaan palauttaa varmuuskopio. Tätä vaihtoehtoa voidaan hyödyntää siirettäessä tietoja pöytäkoneen ja kannettavan mikrotietokoneen välillä.

Voit luoda erillisiä sukuja varten uudet tiedostot Salasana näytön Tiedosto-valikosta valitsemalla vaihtoehdon Uusi erillinen suku. Ohjelma kysyy sinulta alihakemiston/kansion nimen ja luo sen sekä siirtää sinne muutaman idx-tiedoston valmiiksi. Seuraavilla kerroilla voidaan valita Tiedosto-valikosta vaihtoehto Avaa toinen suku, jolloin saadaan esille kyseiset alihakemistossa olevat tiedot.

Painamalla F1-näppäintä saat esiin Windows-tyyppisen ohjetiedoston, missä tahansa kohtaa ohjelmassa.

3. Tietojen syöttö

3.1. Perhetiedot

Kun ohjelmisto käynnistetään ensimmäistä kertaa, niin ensimmäinen henkilökortti on valmiina täytettäväksi. Ohjelman avulla täytetään henkilökortteja ja yhdistellään niitä perhekorteiksi. Uuden kortin täyttö aloitetaan napsauttamalla hiirellä Uusi -nappulaa. Henkilöstä talletetaan normaalit tiedot: etunimi, sukunimi, syntymäaika ja -paikka, kuolinaika ja -paikka, ammatti sekä lisätiedot (esim. osoitteet, elämäkerta ja lähdeviitteet). Lisätietojen elämäkertatietoihin mahtuu tekstiä useita A4-sivuja. Seuraavaan kenttään tai painonappiin siirrytään joko Tab-näppäimellä tai hiirellä näpäyttämällä. Henkilökortti näytöllä voi lisäksi liikkua Enter-näppäimellä yleisintä syöttöreittiä. Tietojen talletus tapahtuu Tab tai Enter-näppäimen painamisen jälkeen, joten erillistä talletuskomentoa ei tarvita. Paikkakuntien nimet ja ammatit voidaan hakea apurekistereistä tai kirjoittaa suoraan.
Perhetiedot -näytöllä voit valita Optiot-valikosta sen, että näytetäänkö lasten sukunimet. Oletuksena lasten ja lasten lapsien sukunimeä ei näytetä, mutta sen saa tarvittaessa asetettua päälle hiirellä napsauttamalla. Tämä asetus vaikuttaa myös sukukirjan tulostukseen eli tulostuuko sukutauluihin lasten sukunimi. Perhetiedot näytössä näytetään kuitenkin lasten mahdollinen muu nimi ja samoin se tulostetaan sukukirjaan. Sukunimeksi suositellaan henkilön alkuperäistä sukunimeä, joka on yleensä sama kuin perheen isällä.

Perhetiedot -näytöllä lasten ja lastenlasten nimen edessä näkyy + merkki, mikäli heillä on lapsia eli suku jatkuu kyseisten henkilöiden kohdalta. Jos nimen edessä näkyy - merkki, niin ko. lapsella on puoliso, mutta ei lapsia. Tämä nopeuttaa sukutietojen selailua.

Tuntemattoman henkilön etunimeksi kannatta laittaa ? ja sukunimeksi ?, niin tiedot eivät tulostu sukukirjaan, esim. aviottomien lasten isät. Avioero aikaan voidaan tallettaa ? -merkki jos avioeroaikaa ei tiedetä, jolloin sukukirjaan tulostuu teksti avioero ilman ?-merkkiä.

Alleviivaus sukukirjaan saadaan laittamalla * -merkki tai _ -merkki sanan perään. Tulostuksessa ko. merkkiä ei tulosteta. Tällä hoituvat esim. puhuttelunimen tai halutun sukunimen korostaminen tai vaikka elämäkerrasta jonkin tärkeän asian korostaminen.

Muu nimi kenttään voidaan tallettaa henkilön mahdolliset muut sukunimet, jos sukunimi kenttään talletetaan syntymäsukunimi. Muu nimi näkyy useissa näytöissä ja sukukirjassa sukunimen perässä pilkulla erotettuna. Sukukirjassa on mahdollista tulostaa henkilöhakemisto myös muun nimen mukaisessa järjestyksessä.

Perhetiedot näytöllä on nappula "Sama lähde", jolla voidaan kopioida viimeksi lisätiedot näytöllä kirjoitettu lähdetieto päähenkilölle. Nappulan käyttö nopeuttaa tietojen syöttöä, silloin kun ei ole muuta tarvetta käydä lisätiedot näytöllä. Lähdetietoa kannattaa käyttää, sillä muuten ei jatkossa välttämättä muista mistä ko. henkilön tiedot

on saatu.

Teksti nappula avaa puolisoille (perheelle) yhteisen tekstiruudun. Perhekohtaiset tiedot voidaan kirjoittaa ko. ruudulle ja ne tulostuvat sukukirjaan ennen lasten nimiä. Esim. Perhe muutti Seinäjoelle v. 1991. Perhetiedoissa + merkki tulostaa tekstin Asuinpaikka.


Lähes jokaiseen tietokenttään voidaan syöttää tarkempaa lisätietoa ja lähdetietoja. Nämä tiedot ovat hyödyksi lähinnä sukututkijalle itselleen eikä niitä ole tarkoitettu tulostettavaksi esim. sukukirjaan. Painamalla F12-näppäintä halutussa tietokentässä avautuu näytölle uusi ikkuna johon tiedot voidaan kirjoittaa. Toinen vaihtoehto on käyttää Lisää-valikossa olevaa valintaa Kenttäkohtaiset lisä- ja lähdetiedot.

Mikäli hiiren käyttö ei miellytä, niin Perhetiedot -näytöllä on myös useita pikakomentoja, jotka suoritetaan pitämällä ALT -näppäin pohjassa ja painamalla alleviivattua kirjainta. Uusi lapsi lisätään ALT ja L näppäimillä, isän tietoihin ALT ja I, äidin tietoihin ALT ja Ä. Mikäli haet henkilöä kortinnumerolla, niin paina ALT ja H, jolloin kohdistin siirtyy hakunumerokenttään ja voit syöttää numeron. Tämän jälkeen riittää pelkkä ENTER käynnistämään haun tai ALT ja H uudelleen. Puolison tiedot saa esiin ALT ja 3 näppäimillä. Pikakomennot ovat nimensä mukaisesti nopeita ja kun niitä oppii käyttämään, niin hiirtä ei tarvitse useinkaan käyttää. Viimeksi syötetty syntymä-, kuolin- ja vihkipaikka voidaan kopioida painamalla + näppäintä. Lisättäessä uutta puolisoa ja uutta lasta voidaan sukunimi kenttään painaa "+" -näppäintä, jolloin edellisen henkilön sukunimi kopioidaan ko. uudelle henkilölle.

3.2. Tietojen yhdistely

Sukujutut ohjelmassa on monipuoliset ja helpot tavat tehdä perheitä. Usein päähenkilön tietoihin yhdistetään ensin puolisot ja tämän jälkeen kunkin puolison alaisuuteen yhdistetään heidän yhteiset lapsensa. Ensimmäinen puoliso yhdistetään ensimmäiseksi. Kun puoliso on yhdistetty, niin tämän jälkeen voidaan tallettaa vihkiaika ja -paikka. Tämän jälkeen yhdistetään puolisoiden lapset siten, että vanhin lapsi yhdistetään ensin. Yhdelle henkilöllä voi olla max. 10 puolisoa ja max. 30 lasta. Henkilöitä lisäämällä saadaan samalle näytölle syntymään perheitä. Lapsella on oltava aina vanhemmat, mutta mikäli toinen vanhemmista ei ole tiedossa, niin on tehtävä kortti jonka nimitiedoissa lukee esim. etunimi ? ja sukunimi ?.

Perheen yhdistäminen voidaan tehdä suoraan käyttämällä puolison tai lasten kohdalla olevia UUSI- ja KYTKE -painikkeita. UUSI -painiketta käytetään silloin, kun on kyse henkilöstä, jonka tietoja ei vielä ole syötetty koneelle. Mikäli henkilön tiedot ovat jo koneella, niin silloin yhdistely tehdään KYTKE-toiminnon avulla valitsemalla henkilö Etsintä-näytöltä ja painamalla oikeassa alareunassa näkyvää kytke-painiketta.

Uusi L nappulalla lisätään avioparille uusia lapsia. Oletuksena saadaan isän sukunimi valmiina. Syntymäaikaa verrataan aikaisemmin lisättyjen henkilöiden syntymäaikoihin. Jos samoja syntymäaikoja löytyy, niin ko. henkilöiden nimet näytetään. Jos sama henkilö löytyy, niin silloin Peruutetaan uuden lapsen lisäys ja kytketään lapsi perheeseen. Näytössä voidaan liikkua Enter-näppäimellä kentästä toiseen ja sukupuoli valitaan esim. nuo-linäppäimillä tai hiirellä.
Perhetiedot -näytöllä on mahdollista vaihtaa päähenkilöksi jokin perheen jäsenistä. Esim. isä, äiti, isovanhemmat, puoliso tai jokin lapsista. Valinta on helpoin suorittaa hiirellä napsauttamalla ko. kohdetta. Lapsien kohdalla suoritetaan kaksoisnapsautus. Päähenkilö voidaan vaihtaa myös antamalla '<' (edellinen kortti) tai '>' (seuraava kortti) -nappulalla. Etsi-nappulalla päästään Etsintä-näytölle, jossa on monipuoliset hakuominaisuudet. Myös suoraan kortinnumerolla voidaan päähenkilö vaihtaa antamalla numero ja painamalla Hae -nappulaa.

Henkilölle voidaan lisätä vanhemmat Isä tai Äiti -nappuloilla. Lisää vanhemmat -näytön avulla on lisääminen helppoa ja ohjelma hoitaa kytkennät automaattisesti. Esiin tulevaan näyttöön täytetään vähintään isän ja äidin etunimet. Sukunimi ja muu nimi eivät ole pakollisia. Syntymäajat tarkistetaan ja ohjelma ilmoittaa mikäli löytyy samana päivänä syntyneitä. Jos löytyy sama henkilö, niin silloin valitaan Peruuta -toiminto ja hoidetaan perheen kokoaminen Kytke -toiminnoilla. Jos samoja ei löydy, niin näyttö hyväksytään Ok -nappulalla, jonka jälkeen siirrytään syöttämään isän syntymäpaikkaa. Optiot -valikon vaihtoehdolla voidaan säätää sitä, tuleeko isälle oletuksena päähenkilön eli lapsen sukunimi.

Mikäli lapset tai puolisot ovat väärässä aikajärjestyksessä, niin valise hiirellä siirrettävä henkilö ja paina hiiren oikeanpuoleista näppäintä. Vaihda -nappulaa voi myös käyttää. Tällöin ohjelma kysyy uutta järjestysnumeroa ja vaihtaa järjestystä. NÄYTÄ-nappulalla näytetään valitun lapsen tai aktiivisen puolison kortti. Sama toiminto saadaan aikaan napsauttamalla hiirellä puolison nimeä tai kaksoisnapsauttamalla lapsen nimeä. Jos päähenkilöllä on ollut useita puolisoita, niin niitä voidaan vaihtaa napsauttamalla '<' (edellinen puoliso) tai '>' (seuraava puoliso) -nappulaa. Päähenkilön ja aktiivisen puolison yhteiset lapset ovat näkyvissä lapsilistassa. Lasten lukumäärätieto on esim. 4/12 kpl eli neljä lasta kyseisestä avioliitosta ja 12 lasta yhteensä. Puolisotietojen vieressä on tiedot päähenkilön ja puolison avio- tai avoliittojen lukumääristä. Lapsilistan vieressä nähdään hiirellä valitun lapsen lapset. Myös näistä päähenkilön lapsenlapsista voidaan valita jokin uudeksi päähenkilöksi kaksoisnapsautuksella.

3.3. Tietojen poisto

POISTA-nappulalla voi poistaa virheellisiä puoliso ja/tai lapsikytkentöjä. Kummallekin on oma nappulansa. Poistettava lapsi pitää olla valittuna ennen poistamista.

Henkilökortteja ei voi poistaa, mutta siinä olevat tiedot voidaan poistaa, kuten lapset, puolisot, nimet yms. Tällainen vanha tyhjätty kortti voidaan ottaa käyttöön jollekin uudelle henkilölle. Poista kortilta mahdolliset lapset ja puolisot sekä tyhjää muut tietokentät. Sekalaiset valikossa on valinta Tyhjää henkilön tiedot, jolla tietojen poistaminen käy nopeasti ja ohjelma laittaa sukunimeksi "vapaa", jolloin löydät sen tarvittaessa esim. pikahaulla.

3.4. Tarkistussääntöjä

Syntymäajasta tarkistetaan löytyykö muita samaan aikaan syntyneitä. Jos löytyy, niin tästä annetaan ilmoitus. Mikäli syntymä-, kuolin- tai vihkiaikaa ei kirjoiteta kokonaan tai siinä on muu virhe, niin annetaan ilmoitus "epätäydellisestä ajasta". Mikäli henkilön syntymä- ja kuolinaika ovat ristiriidassa keskenään, niin tästä huomautetaan. Yli 100 vuotiaista tulee myös huomautus. Vertailua suoritetaan myös mahdolliseen äidin syntymäaikaan. Jos äiti on ollut alle 18 tai yli 50 vuotias, niin tästä huomautetaan. Mahdollisesta kuolin- ja vihkiajan ristiriitaisuudesta huomautetaan. Lapsen syntymäaikaa verrataan vanhempiensa kuolinaikaan ja tarvittaessa huomautetaan. Puolison kytkennässä estetään itseensä kytkeminen. Lasta kytkettäessä tarkistetaan ettei kyseessä ole kumpikaan vanhemmista. Mikäli henkilölle kytketään samaa puolisoa useampaa kertaa, niin tästä huomautetaan. Saman lapsen kytkeminen perheeseen useampaan kertaan estetään. Jos kytkettävät aviopuolisot ovat samaa sukupuolta, niin tämä estetään. Aviopuolisoilla ei saa olla samaa isää tai äitiä. Perheen isän ja äidin sukupuolen vaihto on estetty. Jos vahingossa sukupuolet on merkattu virheellisesti, niin lapset on poistettava perheestä, vaihdetaan sukupuolet ja kytketään lapset takaisin.

Perhetiedot näytöllä henkilön syntymäajan uudelleen tarkistus voidaan suorittaa painamalla F9 -näppäintä tai valitsemalla Näytä -valikosta Samana päivänä syntyneet.

3.5. Lisätiedot


Lisätiedot -näytölle voidaan tallettaa henkilön osoite ja puhelinnumero sekä harrastus- ja elämäkertatietoutta. Lisäksi voidaan tallettaa kummit, muuttotiedot, tutkijan omat muistiinpanot, lähdetiedot, sukuseuratunnus, jäsentyyppi ja estokoodi. Usein kummit ovat olleet hyviä perhetuttuja ja mahdollisesti sukulaisiakin, joten tämän tiedon kerääminen on arvokasta. Sukukirjan tulostusta käynnistettäessä voidaan valita, mitkä lisätiedoista tulostetaan sukukirjaan. Estokoodia voi käyttää, mikäli elossa oleva henkilö kieltää julkaisemasta lisätietojaan. Näytöllä näkyy myös viimeinen muutospäivä. Elämäkertatiedoista ei pääse pois Enter-näppäimellä, vaan TAB-näppäimellä tai hiirellä. Elämäkertatietoihin voi tuoda Windowsin leiketaulun kautta tekstiä esim. jostain tekstinkäsittelyohjelmasta. Tekstin liittäminen leiketaululta tapahtuu esim. Muokkaa valikon avulla. Jos elämäkertatietoon halutaan teksti Asuinpaikka, niin painetaan + merkkiä.


Mikäli lisätiedot -näytöllä on tietoja, niin Perhetiedot -näytön painikeeseen ilmestyy kolme pistettä. Jos lisätiedot näytöllä on elämäkertatietoa, niin alkuosa tiedosta näkyy Perhetiedot näytöllä.

Jäsentyyppi -tiedon avulla voidaan kertoa, onko kyseessä ns. ainaisjäsen, tavallinen vuosijäsen tai kunniajäsen jne. Kenttää voidaan käyttää rajaavana tekijänä tulostettaessa osoitteita.

Myös Lisätiedot -näytöllä on mahdollista tallettaa kenttäkohtaisia lisä- ja lähdetietoja.3.6. Etsintä -näyttöEtsintä-näytölle haetaan max. 500 vaihtoehtoa kerralla lajiteltuna nousevasti sukunimen mukaan. Mikäli tämä määrä ylittyy, niin siitä tulee ilmoitus. Hakua voidaan jatkaa Etsi lisää napilla ja Tulostus -nappia painamalla saadaan hakuehdon täyttävät tulostettua kirjoittimelle / tiedostoon. Etsintä voidaan suorittaa lähes minkä tahansa talletetun tiedon avulla. Etsintämetelmistä yleisin on pikahaku sukunimen alkuosan avulla eli vähintään ensimmäinen kirjain on annettava sukunimestä ja lisäksi voidaan hakua rajata etunimen alkuosalla. Toinen pikahaku on syntymäajalla tai sen alkuosalla. Tavallisia hakuja voidaan tehdä lähes kaikilla talletetuilla tiedoilla. Tavallisessa nimihaussa myös osa nimestä käy, vaikka se esiintyisi keskellä nimeä. Tällöin löytyvät helposti henkilöt, joilla on useita sukunimiä. Syntymäajalla voi rajata esim. 1700 lukuun antamalla .17 eli piste on erottimena kuukauden ja vuosiluvun välissä ja pari merkkiä vuosiluvun alusta. Lisäksi voidaan hakea suoraan kortin numerolla, mikäli se on tiedossa.

Jos hakutekijää ei anneta esim. haettaessa esim. ammatin perusteella, niin ohjelma näyttää ne henkilöt, joilla on jokin tieto ammatista. Puolisot mukaan merkinnällä poimitaan myös hakuehdon täyttävien henkilöiden puolisot etsintänäytölle.

Näytön avulla voidaan katsella päähenkilön esivanhemmat, serkut, serkkupuolet, pikkuserkut ja jälkeläiset. Lisäksi voidaan vertailla etsintä-näytöllä valitun ja päähenkilön välistä sukulaisuussuhdetta omalla näytöllään. Ohjelma pyrkii löytämään heille yhteiset esivanhemmat. Tiedot voi tulostaa näytön kopiona tai Tulosta nappulalla, jossa sukulaisuus on esitetty pareittain.

Etsintä-näytön alaosassa on ikkuna, josta näkyvät valitun henkilön keskeisimmät tiedot eli onko hänellä vanhempia, puolisoja, lapsia, ammatti, elämäkerta, muuttanut, tutkijan oma, osoite, puhelin, harrastus, lähde, sukuseura, esto, kuva ja ääni. Alaosan ikkuna voidaan suurentaa ja pienentää vieressä olevilla painikkeilla.

Etsintä-näytöllä voidaan valita Aakkosjärjestys -valikosta useita erilaisia tapoja, jonka mukaan etsityt henkilöt järjestetään. Oletus on sukunimen mukainen järjestys ja muita vaihtoehtoja ovat etunimi, muu nimi, syntymävuosi tai syntymäpaikka.


3.7. Sukulaisuus -näyttö


Sukulaisuus -näytön avulla vertaillaan kahden henkilön välistä sukulaisuussuhdetta. Toinen henkilö on päähenkilönä ja toinen valitaan Etsintä-näytöltä ja tämän jälkeen painetaan Sukulaisuus-painiketta. Painamalla Seuraava nappia tietokone etsii seuraavat yhteiset esivanhemmat. Tiedosto -valikosta voidaan tulostaa tiedot paperille.

4. Tiedosto -valikko

4.1. Kunnat

Tällä näytöllä voidaan tallettaa usein käytettyjä paikkakuntien nimiä apurekisteriin kunnat.idx, josta niitä voidaan poimia henkilökortille tarpeen mukaan. Apurekisteriin mahtuu 100 nimeä.

4.2. Ammatit

Tällä näytöllä voidaan tallettaa usein käytettyjä ammatteja apurekisteriin ammatit.idx, josta niitä voidaan poimia henkilökorttille tarpeen mukaan. Apurekisteriin mahtuu 100 nimeä.

4.3. Parametrit

Perhetietonäytön Tiedosto-valikosta valitsemalla Parametrit, voit muuttaa parametritietoja, joissa on paikkakunta, nimi ja osoitetietoja. Tiedot tulostuvat listojen kansilehdelle. Lisäksi voit muuttaa salasanaa tarpeen mukaan. Aloitushenkilöksi voit valita minkä tahansa tekemäsi henkilön kirjoittamalla kortin numeron aloitushenkilön numeroksi. Sukujutut-ohjelmiston näyttöjen taustavärin voit muuttaa samoinkuin eräitten katselutietojen värit. Jos sinulla ongelmia tulostaessasi näyttöä kirjoittimelle, niin kokeile vaihtaa värit valkoiseksi. Joidenkin väritulostimien kohdalla tämä voi olla tarpeen, sillä teksti voi peittyä värin alle.

4.4. Tulosta näyttö ja kirjoittimen asetukset

Tulostaa kyseisen näytön kirjoittimelle. Kirjottimen suorituskyky vaikuttaa tulostuksen laatuun ja nopeuteen. Kyseessä on näytön kuvan tulostaminen grafiikkamuodossa kirjoittimelle.

Voit tarkistaa ja tarvittaessa vaihtaa oletuskirjoittimesi. Uusia kirjoittimia lisätään Windowsin Ohjauspaneelin Kirjoittimet ohjelman avulla. Samalla ohjelmalla päivitetään kirjoitinajureita. Päivitettyjä kirjoitinajureita saa yleensä ilmaiseksi kirjoittimien myyjiltä.

4.5. Varmuuskopio levykkeele A:

Ota varmuuskopio kiintolevysi Sukujut-hakemistosta aina silloin kun olet syöttänyt huomattavan määrän henkilöiden tietoja kopioimalla kaikki idx -loppuiset tiedostot levykkeelle. Varmuuskopio on syytä ottaa myös ennen tiedostojen organisointia. Tiedostojen organisoinnilla saadaan pienennettyä sukutietoihin käytettyä levytilaa. Tässä valinnassa oletetaan, että laitat valmiiksi alustetun (formatoidun) levykkeen levykeasemaan A:. Jos tiedostosi eivät mahdu levykkeelle, niin käytä pakkaus- tai varmuuskopiointi ohjelmia. Esimerkiksi Pkzip-niminen ilmaisohjelma osaa pakata tiedostot hyvin tiiviisti. Jos sinulla on PKZIP.EXE niminen pakkausohjelma tietokonneessasi (polussa), niin voit pakata idx-loppuiset tiedostot levykkeelle tiedostoksi sukujut.zip. Tarkista pakkauksen jälkeen se, että levykkeltä löytyy sukujut.zip niminen tiedosto. Varmuuskopio voidaan palauttaa ennen salasanan antamista Tiedostovalikon vaihtoehdolla Siirto levykkeltä A:. Tätä voidaan hyödyntää siirroissa pöytäkoneen ja kannettavan mikrotietokoneen välillä. Jos sinulla on valokuvia (*.bmp) tai äänitiedostoaja (*.wav) Sukujutut-ohjelmassa, niin saat ne varmistettua käyttämällä valintaa Pakkaa kaikki Sukujutut-tiedostot. Tässä vaihtoehdossa tarvitaan pkzip-pakkausohjelmaa.


4.6. Apuohjelmistot

Ensimmäinen apuohjelmisto pyrkii poistamaan ylimääräiset etunollat syntymä-, kuolin- ja vihkiajoista. Jos tietoja vaihdellaan sukututkijoiden kesken, niin toinen saattaa käyttää päivämäärissä etunollia ja toinen taas ei halua. Toinen apuohjelmisto pyrkii puolestaan lisäämään etunollat ko. päivämääriin. Aakkosjärjestyksen ja syntymäaikajärjestyksen avulla korjataan mahdollisia virhetilanteita, mikäli järjestys on mennyt sekaisin.

Muuta etunimen loppuosaa on valinta, jolla lyhennetyt isän nimet henkilön etunimessä saadaan oikeaan muotoon esim. Jaakonp tai Jaakonp. muuttuu muotoon Jaakonpoika ja vastaavasti Jaakontr, Jaakontr. tai Jaakont muuttuu muotoon Jaakontytär. Voit säästää hiukan kirjoitustyötä kirjoittamalla isän nimet lyhyessä muodossa ja ajamalla silloin tällöin ko. apuohjelman. Poista alaviivat etunimestä poistaa puhuttelunimen edestä turhan alaviivan, joka on peräisin Jaakkolan dos-pohjaisesta sukuohjelmasta. Sukujutuissa riittää se, että puhuttelunimen perässä on * -merkki tai alaviiva.

5. Näytä -valikko

5.1. Sukutaulu

Sukutaulussa nähdään 4 sukupolvea kerrallaan esivanhempia. Mikäli esivanhempia löytyy enemmän, niin niihin voidaan siirtyä oikeassa reunassa olevilla '>' -nappuloilla. Napsauttamalla esivanhempien nimeä päästään kyseisen henkilön Perhekorttiin. Sukupolven järjestysnumero näkyy ikkunan yläosassa ja "<" -painike palaa perhetietoihin, kun lähtöhenkilö on 1. sukupolvea.

5.2. Sukupuu

Sukuupuu on graafinen viivapiirros, joka lähinnä kuvaa henkilön esivanhempien kokonaismäärää ja myös lapsien ja lastenlasten määrää.

5.3. Kuva ja ääni

Jokaiseen henkilöön voidaan liittää kuva ja ääni. Kuva talletetaan Sukujut-hakemistoon bittikarttamuodossa siten, että nimeksi annetaan kortin numero lisättynä ".bmp" tunnisteella esim. 1.bmp on henkilön numero 1 kuva. Vastaavasti äänitiedosto talletetaan Sukujut-hakemistoon siten, että nimeksi annetaan kortin numero lisättynä ".wav" tunnisteella ´Kuva ja ääni -valinta on aktiivinen vain silloin, kun hakemistosta löytyy henkilölle kuva- tai äänitiedosto. Kuvan laatuun vaikuttaa skannerin lisäksi näytönohjaimen tarkkuus. Äänitiedostojen käyttöön tarvitaan mikroon äänikortti.

5.4. Jälkeläisten ja esivanhempien lukumäärä

Jälkeläisten lukumäärä -näytölle etsitään päähenkilön lasten, lastenlasten jne. lukumäärät ja lopuksi näytetään jälkeläisten lukumäärä yhteensä. Tämä näyttö antaa käsityksen suvun laajuudesta. Lukumäärä vastaa sukukirjan henkilöiden lukumäärää. Esivanhempien lukumäärä -näytölle tulostetaan päähenkilön vanhempien ja esivanhempien lukumäärät eri sukupolvissa.


6. Listat -valikko

Listat-valikosta käyttäjä voi tulostaa tarvitsemansa listaukset jollakin haluamallaan Windowsin kirjasinfontilla. Tulostukset voidaan ohjata myös näytölle, jolloin syntyy ascii-tiedosto lista.txt. Poimintaehtona esiintyvä päähenkilön jälkeläiset käsittää myös puolisot ja heidän vanhempansa.

6.1. Sukukirja


Sukukirja eli henkilön jälkeläiset -listaus edustaa sukukirjoissa yleisesti käytettyä sukutaulu-esitystapaa. Listausta käynnistettäessä voidaan valita, kuinka monta sukupolvea tulostetaan päähenkilöstä alkaen. Päähenkilö edustaa sukupolvea 1 ja hänen lapsensa sukupolvea 2 jne. Mikäli tiettyä jälkeläisten sukuhaaraa ei haluta tulostaa, niin ko. henkilön kortin numero voidaan antaa käynnistysnäytöllä. Sukukirjaan tulostetaan oma taulu myös lapsettomalle perheelle. Sukukirjaan tulostetaan tiedot taulun päähenkilön puolison muista puolisoista vihkiaikoineen. Muuttanut sanan saa sukukirjatulostuksesta pois laittamalla tekstin alkuun yhden tyhjän merkin eli välilyönnin. Esikatselu ei vastaa ulkoasultaan paperitulostetta, mutta on tietosisällöltään kuitenkin sama.

Sukukirjan käynnistysasetuksista suurin osa talletetaan, joten se helpottaa ja nopeuttaa tulostuksen käynnistystä. Asetukset talletetaan sukujut.ini tiedostoon. Osa käynnistysasetuksista löytyy valikosta Sukukirjan lisäasetukset.

Kansilehti ja hakemistosivut voidaan tulostaa tarpeen mukaan ja hakemisto voidaan tulostaa joko yhdelle tai kahdelle palstalle. Hakemistoon tulostetaan kahden palstan tapauksessa vain nimet ja taulujen numerot ja lisäksi syntymävuosi, mikäli se mahtuu. Yhden palstan tapauksessa tulostetaan myös syntymäaika ja -paikka. Sukunimihakemiston lisäksi voidaan haluttaessa tulostaa muun nimen mukainen hakemisto. Sukukirjan hakemiston ulkoasuun voi vaikuttaa myös kahdella lisäasetuksella, jotka voidaan valita ennen sukukirjan tulostusta. Toinen vaihtoehto mahdollistaa sukunimien tulostamisen isoilla kirjaimilla ja toinen estää saman sukunimen toistamisen hakemistossa.

Kuvia voidaan tulostaa sukukirjaan, jos valitaan käynnistysnäytön valikosta Sukukirjan lisäasetukset ja sieltä valinta Taulun päähenkilön kuva. Kuva tulostuu taulun päähenkilön nimen jälkeen. Kuvat pitää olla talletettuna samassa hakemistossa / kansiossa missä suku.idx tiedostokin sijaitsee. Kuva talletetaan henkilön kortin numerolla ja tarkenteella bmp esimerkiksi henkilön 5 kuvan nimi on 5.bmp.

Sukukirjan tulostuksessa voi tulostaa myös ns. alkusanat ennen ensimmäisen taulun tulostamista. Tehdään yksi kortti, johon etunimeksi esim. ALKUSANAT ja sukunimeksi vaikkapa lähtöhenkilön sukunimi. Kortin elämäkertaan kirjoitetaan halutut alku- ja johdantotekstit. Tulostuksen käynnistysnäytöllä kerrotaan ko. kortin numero.

Sukukirjassa voidaan Taulu-sanan paikka valita lisäasetuksella Taulun väli. Oletus on kaksi tyhjää riviä ennen Taulua ja sitten nimi. Jos asetus on päällä tulostuu yksi tyhjä, Taulu, yksi tyhjä ja nimi.

Sukukirjan tulostus voidaan ongelmatilanteiden jälkeen uusia tarpeen mukaan seuraavasti: valitaan lisäasetuksista Keskeytyneen jatko, merkitään aloitussivu ja aloitustaulu. Sivuksi valitaan sellainen sivu, jonka yläreunasta alkaa uusi taulu. Myös yksittäinen sivu voidaan tulostaa käyttämäällä lisäksi sivulukumäärä -rajausta.

Jos sukukirja tulostetaan siten, että tulostusta rajataan sukupolvien lukumäärällä, niin viimeiselle tulostettavalle sukupolven perheille voidaan tulostaa lasten lukumäärä. Sukukirjan tulostuksen lisäasetuksissa on vaihtoehto tälle valinnalle.

?- merkin käyttö ohjelmassa vaikuttaa sukukirjaan seuraavasti: Tuntematomalle puolisolle etu- ja sukunimeen, niin henkilö ei tulostu sukukirjaan; Vihkiaikaan: sukukirjaan ei tulosteta tietoa vihitty, puoliso eikä avoliitto; Kuolinaikaan: tulostaa k. Sukukirjaan; Avioeroon: tulostaa tekstin avioero sukukirjaan.

Sukukirjan tulostuksen etenemisestä kerrotaan näytön alalaidassa. Tiedoista selviää taulutiedon lisäksi sivu ja henkilöiden lukumäärä.

SUKUKIRJA KAHDELLE PALSTALLE

Sukukirja voidaan tulostaa RTF-tiedostoon. RTF-tiedosto voidaan siirtää tekstinkäsittelyohjelmaan esim. Word. RTF-tiedostossa on vahvennukset ja alleviivaukset mukana. Tiedoston oletusfontti Times New Roman 10 pistettä.

Windows95:essä RTF-tiedosto mahdollistaa paremman esikatselun kuin pelkkä tiedoston esikatselu. Jos haluat sukukirjan esim. kahdelle palstalle, niin toimi seuraavasti.

INTERNET ja www-selailu

Internet-selailuohjelmia voidaan hyödyntää sukukirjan selailussa. Sukukirja voidaan tulostaa HTM-muodossa. Selailuohjelmat ovat yksityishenkilöille yleensä ilmaisia. Tämä valinta synnyttää hakemistoon tiedoston LISTA.HTM, joka avataan selailuohjelmalla. Listassa toimivat Taulu sanat linkkeinä paikasta toiseen. Tiedosto voidaan siirtää myös jollekin internet-tietokoneelle ja laittaa kaikkien nähtäväksi.

6.2. Numerojärjestys

Tulostaa joko kaikki henkilöt tai päähenkilön jälkeläiset puolisoineen kortinnumeron mukaisessa järjestyksessä. Listaa voi rajata syntymäpaikkatiedon alkuosalla.

6.3. Nimijärjestys

Tulostaa joko kaikki henkilöt tai päähenkilön jälkeläiset puolisoineen sukunimen mukaisessa järjestyksessä.

6.4. Esipolvitaulu

Tulostaa päähenkilön esivanhemmat esipolvitauluna. Tulostuksen laajuuttaa voi rajata sukupolvien lukumäärällä. Jos sinulla on väritulostin, niin miesten laatikot ja viivat tulostuvat sinisellä, naisten punaisella ja tekstit mustalla. Teksteihin etu-, suku- ja muunimi, ammatti syntymä- ja kuolintiedot sekä naisille vihkitiedot. Lisäksi voidaan haluttaessa tulostaa kansilehti. Sukunimi ja muunimi tulostuvat isoilla kirjaimilla. Esipolvitaulujen jälkeen voidaan tulostaa esivanhempien nimet aakkosjärjestyksessä.

6.5. Esivanhempien taulut

Tulostaa päähenkilön esivanhemmat esivanhempien tauluina. Tulostuksen laajuutta voi rajata sukupolvien lukumäärällä ja vastaavilla rajauksilla kuin sukukirjan tulostusta.

6.6. Osoite- ja puhelintiedot

Tulostaa joko kaikkien tai päähenkilön jälkeläisten ja puolisoiden osoitetiedot. Vain ne henkilöt tulostetaan, joille löytyy ko. tietoja. Jos haluat tarroja esim. vuosijäsenistä, niin aja lista osoite -ja puhelintiedot ja valitse tulostus RTF-tiedostoon. Hakemistoon syntyy LISTA.RTF niminen tiedosto. Siirry esim. Word tekstinkäsittelyyn ja avaa LISTA.RTF. Wordissä Valitse kaikki ja lisää Taulukko ja talleta Word muodossa esim OSOITE.DOC ja sulje se. Tämä tiedosto muodostaa niin sanotun tarratulostuksen tietuelähteen. Avaa uusi tyhjä asiakirja ja valitse Wordin Työkalut ja Yhdistä. Luo pääasiakirja aktiiviseen ikkunaan ja valitse osoitetarrat. Avaa tietolähde ja valitse OSOITE.DOC. Valmistele vielä Pääasiakirja ja valitse haluamasi tarratyyppi. Tämän jälkeen Yhdistä toiminnolla saat tarrat esiin ja voit tulostaa ne.

6.7. Tarkistuslista

Tarkistuslistalle tulostetaan tiedot henkilöistä, jotka eivät suoraan kuulu sukuun. Tarkistaminen aloitetaan parametritietoihin määritellystä aloitushenkilön numerosta. Ensin selvitetään henkilön kaikki esivanhemmat, tämän jälkeen kyseisten esivanhempien kaikki jälkeläiset ja heidän puolisonsa. Lisäksi tarkistetaan puolisoiden vanhemmat ja esivanhemmat ja heidän lapsensa. Listalle tulostuu tiedot irrallisista henkilöistä (korteista) tai perheistä, jotka eivät kuulu mitään kautta aloitushenkilön sukuun. Listalle tulostetaan henkilöt aakkosjärjestyksessä. Tarkistuslistan ajon yhteydessä tarkistetaan lasten ja puolisoiden lukumäärätietojen oikeellisuus. Tarkistus yrittää löytää mahdollisia virheellisiä kytkentöjä esim. sama isä ja äiti. Lisävaihtoehtoina voidaan tarkistaa sukupuolimerkinnät sekä mahdolliset kytkennät itseensä.

6.8. Samana päivänä syntyneet

Listan tavoitteena on löytää henkilöt jotka ovat kahteen kertaan eri korttina aineistossa. Listalle poimitaan samana päivänä syntyneitä, samaa sukupuolta olevat henkilöt. Lisäksi voidaan tulostuvien henkilöiden määrää rajata etunimen alkuosalla (0 - 10 merkkiä).

6.9. Syntymäpäivät

Syntymäpäivät listalle tulostetaan elossa olevien henkilöiden syntymäpäiväajankohta, nimi ja ikä. Listalle ei tulosteta yli 100 vuotiaita. Mukaan voidaan poimia joko kaikki tai valitun päähenkiön jälkeläiset puolisoineen.

Listalle tulostetaan 50, 60, 70, 80 ja 90 vuotta täyttävien kohdalle > -merkki päivän ja nimen väliin, jotta merkkipäivät erottuisivat paremmin.

6.10. Esivanhempien polku

Listalle tulostuu valitun esivanhemman ja päähenkilön välillä olevat henkilöt puolisoineen. Esivanhempien lapset voidaan tulostaa tai jättää pois tulostuksesta.

6.11. Puutelista

Puutelistan avulla saadaan selville puuttuvia tietoja kuten nimet, syntymä, kuolin ja vihkitiedot jne.

Puutteita ovat myös epätäydelliset syntymä-, kuolin- ja vihkiajat.

6.12. Sukulomakkeet

Sukulomakkeet valinnalla voidaan tulostaa esitäytettyjä perhetaulu -lomakkeita. Perheen vaihtuessa aloitetaan uusi sivu. Lomakkeita voidaan jakaa sukulaisille ja sukuseuran jäsenille täydentämistä varten. Oletuksena tulostus rajataan kolmeen sukupolveen.

7. Sekalaiset -valikko

7.1. Organisoi tiedostot

Tiedostojen organisointi tiivistää eli pienentää tiedostoa nimet.idx. Organisoinnin alussa ohjelma kopioi alkuperäisen nimet.idx tiedoston nimet.old nimiseksi ja suku.idx tiedoston suku.old nimiksi. On kuitenkin suositeltavaa ottaa varmuuskopio ennen tiedostojen organisointia.

7.2 Gedcom-tiedoston teko

Gedcom on kansainvälinen standardi, joka määrittelee miten tietoja voidaan siirtää sukututkimusohjelmasta toiseen. Standardia ovat ohjelmien tekijät sitten soveltaneet kukin omalla tyylillään. Ota varmuuskopiot aina ennen gedcom-lukua Sukujutusta, jotta voit tarvittaessa palata lähtötilanteesen.

Gedcom-tiedoston avulla onnistuvat parhaiten ja varmimmin tietojen siirrot Sukujutut-ohjelmasta toiseen Sukujutut-ohjelmaan. Siirrettävät tietojoukot voidaan määritellä hyvin monella eri tavalla. Tiedoston teko mahdollistaa sukutietojen siirtämisen sukututkijalta toiselle. Ohjelman avulla voidaan kirjoittaa ascii-tiedosto suku.ged, johon kerätään siirrettävät henkilöt ja heidän perhetietonsa. Puolison vanhemmat poimitaaan aineistoon, mutta ei puolison sisaruksia, puolison vanhempien muita puolisoita ei poimita mukaan. Voit siirtää joko kaikki henkilöt tai valittujen henkilöiden (18 kpl) jälkeläiset tai esivanhemmat. Siirrossa säilyvät perhesuhteet.

Suku8-ohjelmasta löytyy valinta Tee GEDCOM-tiedosto. Ensimmäistä kertaa siirrettäessä on monilla ollut aineistossa virheitä, kuten vääriä kytkentöjä tai lapsia ei ole kytketty molemmille puolisoille. Ohjelma tekee virhelistan *.txt, joka on syytä tarkistaa ennen kuin aineistoa siirretään eteenpäin. Virheet kannattaa korjata Suku8-ohjelmassa ja tehdä uusi Gedcom tiedosto. Mikäli tiedot ovat aikaisempien ohjelmaversioiden kuten Suku 3.5 tai Suku 7.0 muodossa, niin ne kannattaa muuttaa ensin Suku8-muotoon.

Genus-ohjelmasta Gedcom tietojen siirto tehdään Export-toiminnolla. Siirto onnistuu varsin hyvin. Genus-Junior tiedostot on syytä lukea Genus-Senior-ohjelmaan ensin. Tässä kohtaa pitää ottaa kantaa henkilöiden sukupuoleen. Katso malli Export-ikkunasta alla.

Jaakkolan dos-pohjaisesta sukuohjelman tiedot voidaan lukea GENUS-ohjelman IMPORT toiminnolla, jonka jälkeen tehdään Export. Import-toiminto kestää melkoisen pitkään, mikäli Jaakkolan ohjelmassa on paljon tekstejä. Nämä tekstit eivät tahdo siirtyä aivan sataprosenttisesti. Mikäli et halua siirtää tekstejä lainkaan, niin selitys.dat ja selitys.ind tiedostot voi korvata vastaavilla tyhjillä tiedostoilla (alkuperäiset kannattaa kopioida ensin toisen nimisiksi).

Jaakkolan Windows-pohjaisesta ohjelmasta voidaan siirtää gedcom-aineistoa. Paikkakunnan nimien edestä karsitaan ylimääräiset pilkut pois. Kielikoodia ei siirretä.


Sukujutut-ohjelma tekee myös virhelistan suku.txt gedcom aineistoa luettaessa. Kyseinen tiedosto kannattaa myös tarkistaa. Sukujutuissa kannattaa ajaa gedcom-tiedoston lukemisen jälkeen Tarkistuslista. Tarkistuslista kannattaa ajaa ensin kaikilla muilla lisätarkistuksilla, mutta ei "Nuorimman mukaan". Parametri-tiedostossa pitää olla aloitushenkilönä joku sukuun kuuluva esim. sukututkija itse tai hänen lapsensa.

Jos gedcom siirrot menevät pieleen ja halutaan aloittaa aivan alusta ja hävittää Sukujutuista kaikki henkilöt ja tiedot, niin hävitetään suku.idx, nimet.idx, synthaku.idx ja nimihaku.idx ja aloitetaan alusta. Tällöin menetään kaikki käsinkin syötetyt tiedot ja korjaukset. Varmin tapa palata lähtötilanteeseen on palauttaa varmuuskopiolta tilanne, joka oli ennen gedcom-siirtoa. Ohjelman aloitusnäytössä, jossa annetaan salasana, on varmuuskopion palautusmahdollisuus Tiedosto-valikossa.

7.3. Gedcom-tiedoston luku

Ohjelman avulla luetaan toiselta sukututkijalta saatu gedcom-tiedosto. Gedcom tiedoston luvun alussa voidaan suorittaa syntymäaikojen vertailu. Kunnollisia syntymäaikoja verrataan sukutiedostossa olevien henkilöiden syntymäaikoihin ja näytetään samana päivänä syntyneet. Tarkistuksen jälkeen voidaan gedcom-tiedoston luku keskeyttää, mikäli löytyy paljon samoja. Näytön alareunassa näytetään gedcom henkilöiden nimi. On suositeltavaa tutkia ja vertailla tarkkaan siirrettävä aineisto, ennen siirtoa. Jos siirrettävässä aineistossa on paljon samoja henkilöitä, niin näiden tuplahenkilöiden poistaminen ja perheiden uudelleen yhdistelyssä vie oman aikansa.

Aluksi ohjelma kysyy käyttäjältä, missä gedcom-tiedosto sijaitsee. Ohjelma siirtää tiedostossa olevat henkilöt ja näiden keskinäiset sukulaisuussuhteet. Ohjelman aikana syntyy mahdollinen virhelista suku.txt, mikäli siirrossa ilmenee virheitä. Tiedoston voit lukea jollakin tekstinkäsittelyohjelmalla tai kaksoisnapauttamalla sitä Windowsin Tiedostohallinassa.

7.4. Kopioi toisesta Sukujutusta

Valinnan avulla kopioidaan esim. toisen sukututkijan aineistosta yksittäinen henkilö omaan aineistoon. Toisen aineiston hakemisto valitaan näkyviin ja valitaan suku.idx tiedosto. Esiin tulevaan selailunäyttöön haetaan oikea henkilö kortin numerolla ja painetaan Kopioi-nappulaa.

7.5. Vertaa toista Sukujuttua

Voit vertailla kahta eri Sukujutut aineistoa käynnistämällä Sekalaiset valikosta Vertaa toista Sukujuttuja -listan. Listalle tulostuvat samana päivänä syntyneet ja samaa sukupuolta olevat henkilöt. Tulostuvien henkilöparien määrää voidaan rajataan oletuksena siten, että etunimen ensimmäinen kirjain on sama kummallakin sekä vastaavasti syntymäpaikan ensimmäinen kirjain on sama. Näitä rajauksia voidaan muuttaa. Rajausta käytetään vain tapauksilla, joissa molemmilla ehdokkailla on jokin syntymäpaikka ja etunimi.

7.6. Tyhjää henkilön tiedot

Jos tyhjäät kortin, niin henkilön kaikki tiedot poistetaan. Tyhjätyn kortin sukunimi-tiedoksi laitetaan vapaa, joten vapaat kortit on helppo etsiä myöhemmin. Tyhjättävän henkilön tiedoissa ei saa olla kytkentöjä muihin henkilöihin.

8. Virhetilanteet

Jos ohjelmassa tulee Sovellusvirheitä, niin yritä Ohita-vaihtoehtoa muutaman kerran. Tietyt kirjoitinohjaimet aiheuttavat tulostusvaiheessa virheitä. Valitsemalla toisen fontin tai vaihtamalla kirjoitinohjaimen päästään ko. virheistä yleensä eroon.

9. Rekisteröinti

Kun ilmoitat nimesi ja osoitteesi alussa mainittuun osoitteeseeni, niin saat tiedot Sukujutut-ohjelman uusista versioista. Mikäli sinulla on parannusehdotuksia tai löydät selviä virheitä ohjelman toiminnassa, niin ilmoittele niistä. Olisi mielenkiintoista kuulla mitä sukuja olet tutkinut tai aiot tutkia ja miltä paikkakunnalta. Mikäli yhteisiä sukulaisia löytyy, niin tietoja on helppo vaihtaa levykkeillä tai sähköpostin välityksellä.


Paluu